10 dingen die je beter niet doet in het vliegtuig

Op het vliegtuig zijn er duidelijke regels over wat men wel of niet mag. Al zijn er ook een aantal ongeschreven regels waar men best rekening mee houdt. Sommige dingen zijn erg logisch - denk maar een film kijken of muziek luisteren zonder oortjes, grapjes maken over bommen, een stinkend broodje eten enz. Maar daarnaast zijn er nog een aantal verrassende dingen die je beter niet doet. Ga je binnenkort op reis met het vliegtuig? Houd dan rekening met de volgende 10 dingen.

1. NIET VAN JE STOEL OPSTAAN

Stilzitten is niet goed voor je en dat geldt zeker op een vliegtuig. Door de luchtdruk in de cabine stapelt het bloed zich namelijk veel sneller op in je benen en voeten, waardoor ze kunnen opzwellen en je in het ergste geval zelfs bloedklonters kunt krijgen. Probeer daarom af en toe wat te bewegen door bijvoorbeeld door het gangpad of naar de wc te wandelen.

2. EEN DRANKJE WEIGEREN

De lucht in een vliegtuig is droog, heel droog zelfs. En die droge lucht kan leiden tot een slechte adem en een een uitgedroogde huid. Daarom is het belangrijk dat je voldoende gehydrateerd blijft. Neem dus altijd een flesje mee op de vlucht of koop een drankje wanneer de steward(ess) je dit aanbiedt.

3. SLAPEN WANNEER JE OPSTIJGT EN LANDT

Wil je liefst zo snel mogelijk in slaap vallen op het vliegtuig om zo het opstijgen en het landen over te slaan? Dan denk je best toch twee keer na. Een dutje doen op die twee momenten kan achteraf namelijk vervelende effecten hebben. Tijdens het opstijgen en landen komt er immers een grote druk in je oren te zitten die je best kan wegwerken door te slikken, te geeuwen of op iets te kauwen. En dat gaat natuurlijk niet wanneer je slaapt. Doe je dit niet, dan kan dit achteraf leiden tot een oorontsteking en zelfs tijdelijk gehoorverlies. Bovendien mis je zo ook al de mooie uitzichten!

4. OP HET VLIEGTUIG SLAPEN WANNEER HET GEEN NACHT IS OP JE BESTEMMING

Een jetlag vermijden begint al op het vliegtuig. En wanneer je de hele vlucht slaapt terwijl het eigenlijk dag is op je bestemming, dan is de kans groot dat je de slaap niet meer gaat kunnen vatten wanneer je er ‘s avonds aankomt. Pas de tijd op je horloge of gsm dus direct aan aan die van je bestemming en stel je slaappatroon hierop in.

5. IN DE ALCOHOL VLIEGEN

Natuurlijk is vliegen niet voor iedereen een even leuke ervaring. Voel je je wat angstig en denk je dat een glaasje (of twee) je wel kan kalmeren? Dat is misschien niet het beste idee: alcohol zorgt er namelijk voor dat je sneller uitdroogt - wat sowieso al sneller gebeurt op een vliegtuig - en zorgt er ook voor dat de kwaliteit van je slaap een stuk minder goed is. En je wilt je vakantie toch ook niet met een kater beginnen?

6. IETS DRINKEN WAAR PRIK INZIT

Tijdens een vlucht voel je je meestal wat meer opgeblazen dan normaal. Dat komt omdat veranderingen in de luchtdruk de gascirculatie in je lichaam stimuleren. En een drankje met prik doet daar alleen maar een schepje bovenop. Wil je dus dat opgeblazen gevoel vermijden? Drink dan gewoon een glaasje water om gehydrateerd te blijven.

7. RONDLOPEN ZONDER SCHOENEN

Tijdens een lange vlucht is het vaak comfortabeler om je schoenen uit te trekken. Al doe je ze best terug aan wanneer je gaat rondwandelen in het vliegtuig. De grond is namelijk bezaaid met bacteriën en die wil je liever niet op je sokken of blote voeten terecht krijgen. En dat geldt zeker wanneer je naar het toilet gaat dat je moet delen met honderden andere passagiers en hun microben.

8. KOFFIE OF THEE VRAGEN

Koffie op een vliegtuig is de naam koffie eigenlijk niet waardig. Maar als je nog een reden nodig hebt om het niet te bestellen, dan is het wel het water waarmee men koffie of thee maakt. Dit komt namelijk uit een tank die helemaal niet vaak gezuiverd wordt en in zo’n 12% van de gevallen zelfs colibacteriën bevat. Geen probleem als je een goed immuunsysteem hebt, maar als je weerstand wat minder is kun je er wel echt ziek van worden.

9. DE HELE TIJD AAN JE GORDEL PRULLEN

Wanneer je lange tijd in je stoel zit met niets voorhanden, dan is het normaal dat je al snel aan je gordel gaat beginnen te prullen. Maar toch blijf je er beter af, aangezien het bewezen is dat die vol bacteriën zit. En dat is natuurlijk niet echt ideaal wanneer je daarna met je handen door je gezicht gaat.

10. ETEN OPETEN DAT OP JE TAFELTJE IS GEVALLEN

Net zoals je gordel, zit ook je uitklaptafeltje vol bacteriën. Het wordt meestal maar vluchtig gekuist en de bacteriën stapelen zich er erg snel op. En die wil je natuurlijk niet in je mond krijgen. Eet dus nooit iets op dat op je tafeltje gevallen is.

10 dingen die je beter niet doet in het vliegtuig

De perfecte service van Riu Hotels: De top 5

Ook benieuwd naar het geheim van Riu? Lees dan vooral even verder.

Lees meer

5 voordelen van een georganiseerde rondreis

Je houdt van avontuur, maar tegelijkertijd ook van dingen die goed geregeld zijn. Ons voorstel: ga voor een georganiseerde rondreis. Heb je van beide een beetje. Of eigenlijk, van beide erg veel.

Lees meer

Wat je moet weten voordat je de reis naar het Noorderlicht maakt

Het Noorderlicht zien is een onvergetelijke ervaring. Vind je het lastig een reis naar het Noorderlicht te plannen omdat de vragen hoe, wat, waar en wanneer door je hoofd blijven gaan? Na het lezen van dit artikel ben je er vast klaar voor om een reis naar het Noorderlicht te plannen.

Lees meer

10 upcoming citytrips voor 2020

Zoek jij nog inspiratie voor de leukste citytrips in dit nieuwe jaar? Dan zit je hier goed! Lees in deze blog de opkomende steden voor 2020 en trommel je vrienden of familie op om samen deze bestemmingen te ontdekken.

Lees meer

Skip je winterdip: 5 x zo gezellig zijn de donkere dagen

De lange, zonnige dagen laten we achter ons, de bikini is alweer goed opgeborgen en de zon laat steeds minder en minder van zich zien. Vaarwel zomer: de donkere dagen staan voor de deur. We geven je vijf goede redenen waarom de donkere dagen ook leuk zijn.

Lees meer

7 x waarom op vakantie gaan zo goed voor je is

De een gaat regelmatig op vakantie, terwijl de ander sporadisch gaat. Maar een ding is zeker: vakantie is goed voor een mens. Het levert je niet alleen mooie herinneringen en tijdelijke ontspanning uit de dagelijkse sleur op: volgens de wetenschap is het ook nog eens ontzetten goed voor je mentale gezondheid. Genoeg redenen om er binnenkort weer eens vanonder te muizen dus. Wij sommen de zeven belangrijkste voor je op.

Lees meer

Ontdek Winter Wonderland in Londen

Santa Claus is coming to town, pak het dit jaar anders aan tijdens de feestdagen en stap de Eurostar op richting de metropool Londen. Wandelen door de sfeervol verlichte straten, glijden over de schaatsbaan en romantisch tegen elkaar aankruipen in het reuzenrad.

Lees meer

Muzikale en romantische kerst in Wenen

Wenen, de stad van de opera, verandert vanaf half november in een waar winterwonderland. Hét moment om alvast in de kerstsfeer te komen.

Lees meer

7 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden

Je hebt net een zalige vakantie achter de rug en hebt het gevoel dat je er weer helemaal tegenaan kunt. Je bent uitgerust, voelt je fit en energiek en weet zeker dat je die fijne stemming deze keer lang zal vasthouden. Helaas, vier wasbeurten en twee werkdagen later is er nog maar vrij weinig van dat vakantiegevoel over. En uitgerust voel je je ook niet echt meer. Hoe je ervoor zorgt dat je de volgende keer niet zo snel weer terug bij af bent? We geven je wat tips.

Lees meer

De 10 mooiste stranden van Europa

Ongerepte stranden, volle zon en een frisse zeewind… Ontspannen op je eigen strandhanddoek of op een ligbed met een boek in je ene hand en een cocktail in de andere. Sluit je ogen en luister naar de golven van de azuurblauwe zee. Het is net alsof je alleen op de wereld bent. Nog geen idee welk strand je wilt bezoeken? Geen probleem. Wij hebben de tien mooiste stranden van Europa op een rij gezet. Een strandvakantie in Europa kiezen was nog nooit zo gemakkelijk.

Lees meer

16 x de beste bestemmingen van 2019

Er is al een maand voorbij, maar 2019 is een heel nieuw jaar waarin we weer volop kunnen reizen. De redactie van National Geographic Traveler zocht uit wat de beste bestemmingen zijn om dit jaar naartoe te gaan.

Lees meer

8 griezelige Halloween-bestemmingen

Dwaal jij liever over verlaten begraafplaatsen dan dat je jezelf in een Halloween-kostuum hijst? Zoek je graag verlaten spooksteden op en smul je van verhalen over seriemoordenaars? Lees dan vooral verder, want Skyscanner maakte een lijstje met 8 spannende bestemmingen voor de ultieme Halloween-ervaring.

Lees meer

11 prachtige plaatsen in Europa

Reizen naar verre en exotische bestemmingen zit in de lift, waardoor Europa als reisbestemming steeds vaker over het hoofd wordt gezien. En dat is jammer, want ons continent kent nochtans heel wat prachtige en veelzijdige plekken die zeker een plaatsje op je bucketlist verdienen. Het lijstje is lang, maar wij maakten alvast een selectie van 11 prachtige plekken in Europa die je écht gezien moet hebben.

Lees meer

6 strandpareltjes aan de Middellandse zee

Met een kustlijn van ongeveer 46.000 kilometer is de Middellandse Zee een populaire bestemming voor heel wat strandgangers. Maar zonnekloppers die liever niet in de schaduw van hun buren liggen op de drukke stranden van Saint-Tropez of Monaco, zoeken beter andere oorden op.

Lees meer

Tips voor een zorgeloze vakantie

Als je vertrekt voor die welverdiende vakantie waar je zo lang naar hebt uitgekeken, vergeet dan vooral niet om je huis niet onbeschermd achter te laten. Een beetje extra waakzaamheid zal helpen om je woning en bezittingen veiliger achter te laten terwijl je weg bent.

Lees meer

6 tips om duurzaam te reizen

Fish and chips in de drukste winkelstraat van Rome? Of een lekkere verse spaghetti bolognese door la mamma bereid? Een verse pasta is niet alleen lekkerder, maar ook goedkoper én duurzamer! Je steunt er namelijk de lokale bevolking mee. Kies jij er bewust voor om duurzaam op reis te gaan?

Lees meer

7 redenen om Malta te bezoeken

Valletta is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Als dat geen reden is om een bezoekje aan Malta te overwegen!

Lees meer

Hoe overleef je een lange vlucht?

Zon, lekker eten en avontuur. De meest ultieme vakantiebestemming heeft het allemaal, maar ligt vaak niet om de hoek. Wij geven je daarom graag enkele tips om lange vluchten wat draaglijker te maken!

Lees meer

Tips om je bagage zeker niet te verliezen

Iedereen die wel eens het vliegtuig neemt, kent dat gevoel van opluchting wanneer je koffer eindelijk opduikt op de bagageband.

Lees meer

Top 10 winkelsteden

Ben jij een echte shopaholic? Dan kies je best voor een vakantie of citytrip naar een stad waar je heerlijk kan shoppen. Doe alvast inspiratie op bij onze top 10 van beste winkelsteden ter wereld.

Lees meer

5 redenen om naar Noorwegen te reizen

Nog geen wintervakantie gepland? Je hoeft niet altijd naar de zon te gaan, in het Noorden is het zeker zo prachtig! Wij geven je graag 5 redenen om naar Noorwegen te trekken.

Lees meer

Top 10 bezienswaardigheden Griekenland

Griekenland heeft enorm veel te bieden: van indrukwekkende natuurpracht en een rijke geschiedenis tot pittoreske witte dorpjes op adembenemende locaties.

Lees meer

8 tips voor een lichte en compacte koffer

Krijg jij vaak je koffer niet dicht, of is deze vaak zwaarder dan toegelaten? Dan zijn deze tips een echte life-saver!

Lees meer

Reizen naar IJsland: praktische tips

Welke voorbereidingen moet je treffen voorafgaand aan je reis, waar moet je aan denken en wat mag je écht niet vergeten? De belangrijkste praktische informatie voor IJsland op een rij.

Lees meer

7 prachtige reisvideo's om bij weg te dromen.

Van deze video's krijgen wij alvast zin om onze koffers te pakken.

Lees meer

Ontdek onze verrassende citytrips dicht bij huis!

Op zoek naar een citytrip niet te ver van huis?

Lees meer

Mag ik mee? Mag ik mee? Mag ik mee?

Met je hond op hotel? Dat kan.

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x