7 x waarom op vakantie gaan zo goed voor je is

De een gaat regelmatig op vakantie, terwijl de ander sporadisch gaat. Maar een ding is zeker: vakantie is goed voor een mens. Het levert je niet alleen mooie herinneringen, extra vitamine D (in de meeste gevallen dan), en tijdelijke ontspanning uit de dagelijkse sleur op: volgens de wetenschap is het ook nog eens ontzetten goed voor je mentale gezondheid. Genoeg redenen om er binnenkort weer eens vanonder te muizen dus. Wij sommen de zeven belangrijkste voor je op.

1. Iets in het vooruitzicht hebben maakt een mens gelukkig

Niet alleen de vakantie zelf, maar ook de voorpret maakt een mens gelukkig. Het bekijken van foto’s van de plekken die je gaat bezoeken, het checken van het (zonovergoten) weerbericht, en ook het uitzoeken van restaurants, hotels, en die leuke cabrio kunnen ervoor zorgen dat je je een gelukkig mens voelt. Herken je je hier niet echt in? En zorgen deze voorbereidingen bij jou eigenlijk altijd alleen maar voor stress? Dat kan ook. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Surrey is het echter bewezen dat mensen die een vakantie in het vooruitzicht hebben, positiever zijn over hun gezondheid, hun economische situatie en hun algemene kwaliteit van leven. Ben je dus geen fan van organiseren? Laat dat dan aan je reispartner over. Dan kun jij het gewoon laten bij het héél erg smachten naar jullie vakantie.

2. Vakantie geeft rust en verlaagt je stressniveau

Even geen hijgende baas in je nek, geen deadlines en – mits je je bucketlist een beetje in toom kunt houden – geen verplichtingen. Het is niet verrassend dat vakantie voor de nodige rust in je hoofd en lichaam zorgt. Volgens Centerstone, een non-profitorganisatie op het gebied van gezondheid, werkt vakantie ontspannend en vermindert het stress en angst. De Universiteit van Pittsburgh ondervond zelfs dat vrije tijd – waar vakantie ook onder valt – bijdraagt aan positieve gevoelens en het minderen van negatieve emoties en depressies.

En alsof dat allemaal al niet mooi genoeg is, zal je zien dat je je werk vanaf een hangmat veel beter in perspectief kunt plaatsen dan wanneer je thuis bent. Dat is fijn, want daardoor zal je – eenmaal weer op de werkvloer – extra alert zijn op die werk-privé balans. En al is het maar voor even: je stressniveau daalt en je kansen op een burn-out verminderen. Merk je dat je de balans weer kwijt begint te raken? Op vakantie maar weer. En dat kan ook in eigen land.

3. Het is zelfs goed voor je hart

Op vakantie gaan is zelfs zó goed voor je dat je minder kans hebt op hartziekten. Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association blijkt dat mannen die jaarlijks op vakantie gaan 32 % minder kans hadden op hart- en vaatziekten dan hun collega’s die dat niet deden. Een vergelijkbare studie van Framingham Heart Study toonde eenzelfde resultaat. Vrouwen die gemiddeld een keer in de zes jaar op vakantie gingen, hadden bijna acht keer meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan vrouwen die minstens twee keer per jaar een reis boekten.

4. Je bent meer in de buitenlucht

Tijdens een vakantie in het buitenland – en ook in eigen land – ben je steevast meer buiten dan tijdens een doorsnee werkweek. Op die dagen kom je met een beetje geluk een uurtje buiten. Hoe anders is dat op vakantie, wanneer je uren op het strand ligt, een potje beachsoccer speelt, lekker langs de zee kuiert, door steegjes van pittoreske dorpjes slentert, van de piste afracet, of urenlange boswandelingen maakt. Zon, buitenlucht en buiten zijn heeft een positief effect op onze gezondheid. Dat staat zo onomstotelijk vast, dat we de wetenschap er niet eens meer bij hoeven te halen. Maar vooruit: we halen er toch wat feitjes bij. Uit onderzoek blijkt onder meer dat alleen al het zíén van de kleur groen stressverlagend werkt, dat in de verte kunnen turen goed is voor je ogen, en dat buiten zijn eventuele mentale vermoeidheid hersteld. Overtuigd? Dat zijn wij ook.

5. Meer tijd voor goede gesprekken

Oneindig veel geluksonderzoeken hebben inmiddels bewezen dat andere mensen ons gelukkig maken. Om te overleven zijn we namelijk decennia lang afhankelijk geweest van andere mensen. Bijvoorbeeld om samen te werken bij de jacht en het verzamelen van eten, voor bescherming, om eten te delen en om onze kwetsbare kleine kinderen groot te kunnen brengen. Ons hele gestel, onze hele psyche: alles is ingesteld op sociaal contact. En daar is dan die vakantie, waar je in gezelschap bent van mensen waar je om geeft. Precies dat maakt dat we ons veilig en gelukkig voelen.

Je partner, je beste vriend of vriendin, vader, moeder, maar ook die net gemaakte backpackvriend: op vakantie heb je meer tijd om extra aandacht aan elkaar te besteden en voer je vaker diepgaandere gesprekken dan aan het thuisfront. Onderzoek door psycholoog Jessica de Bloom, arbeids- en organisatiepsycholoog en auteur van het boek De kunst van het vakantievieren, wijst uit dat we de kwaliteit van onze gesprekken op vakantie positiever beoordelen dan die in ons werkende bestaan. Zij concludeerde bovendien dat hoe meer tijd mensen tijdens hun vakantie besteden aan gesprekken met hun reispartner, des te gezonder en gelukkiger ze zich voelen.

6. Goed voor relaties

En je wordt niet alleen zélf gelukkig van vakantie: uit een vijf jaar durende studie gepubliceerd in de Wisconsin Medical Journal blijkt dat ook je relaties verbeteren als je op reis bent. Onderzoekers stelden dat ontspanning als positief effect meer tevredenheid binnen het huwelijk en andere relaties heeft. Maar hoe zit het dan met dat verhaal dat je elkaar op vakantie pas echt leert kennen? En dat het juist ook averechts kan werken? Dat geldt eigenlijk alleen voor beginnende relaties. Heb je al een goede relatie, dan zal een vakantie jullie band alleen maar versterken.

7. Goed voor je zelfontplooiing

En last but not least: reizen of op vakantie zijn is hartstikke goed voor je zelfontplooiing. Allereerst krikken we onze eigenwaarde op, aldus Michael Brein, een Amerikaanse sociaal psycholoog die zich verdiept in de psychologie van het reizen. ‘We stijgen even uit boven het alledaagse’ schrijft hij. ‘De meesten van ons leven een doorsnee leven. Reizen geeft ons de kans om dat imago op te leuken en onszelf te zien als een avontuurlijk persoon, zowel in onze eigen ogen als naar de buitenwereld toe.’ En dat is nog niet alles, schrijft Brein. Doordat je je in allerlei nieuwe situaties bevindt, zal je jezelf op een andere manier leren kennen. Bepaalde situaties zijn soms eng of vervelend (zoals het metronetwerk van New York of in het Frans de weg vragen), maar als je dat eenmaal overwonnen hebt, zal dat je een hartstikke trots gevoel opleveren.

Bron: tui.be

7 x waarom op vakantie gaan zo goed voor je is

De perfecte service van Riu Hotels: De top 5

Ook benieuwd naar het geheim van Riu? Lees dan vooral even verder.

Lees meer

5 voordelen van een georganiseerde rondreis

Je houdt van avontuur, maar tegelijkertijd ook van dingen die goed geregeld zijn. Ons voorstel: ga voor een georganiseerde rondreis. Heb je van beide een beetje. Of eigenlijk, van beide erg veel.

Lees meer

Wat je moet weten voordat je de reis naar het Noorderlicht maakt

Het Noorderlicht zien is een onvergetelijke ervaring. Vind je het lastig een reis naar het Noorderlicht te plannen omdat de vragen hoe, wat, waar en wanneer door je hoofd blijven gaan? Na het lezen van dit artikel ben je er vast klaar voor om een reis naar het Noorderlicht te plannen.

Lees meer

10 upcoming citytrips voor 2020

Zoek jij nog inspiratie voor de leukste citytrips in dit nieuwe jaar? Dan zit je hier goed! Lees in deze blog de opkomende steden voor 2020 en trommel je vrienden of familie op om samen deze bestemmingen te ontdekken.

Lees meer

Skip je winterdip: 5 x zo gezellig zijn de donkere dagen

De lange, zonnige dagen laten we achter ons, de bikini is alweer goed opgeborgen en de zon laat steeds minder en minder van zich zien. Vaarwel zomer: de donkere dagen staan voor de deur. We geven je vijf goede redenen waarom de donkere dagen ook leuk zijn.

Lees meer

Ontdek Winter Wonderland in Londen

Santa Claus is coming to town, pak het dit jaar anders aan tijdens de feestdagen en stap de Eurostar op richting de metropool Londen. Wandelen door de sfeervol verlichte straten, glijden over de schaatsbaan en romantisch tegen elkaar aankruipen in het reuzenrad.

Lees meer

Muzikale en romantische kerst in Wenen

Wenen, de stad van de opera, verandert vanaf half november in een waar winterwonderland. Hét moment om alvast in de kerstsfeer te komen.

Lees meer

7 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden

Je hebt net een zalige vakantie achter de rug en hebt het gevoel dat je er weer helemaal tegenaan kunt. Je bent uitgerust, voelt je fit en energiek en weet zeker dat je die fijne stemming deze keer lang zal vasthouden. Helaas, vier wasbeurten en twee werkdagen later is er nog maar vrij weinig van dat vakantiegevoel over. En uitgerust voel je je ook niet echt meer. Hoe je ervoor zorgt dat je de volgende keer niet zo snel weer terug bij af bent? We geven je wat tips.

Lees meer

De 10 mooiste stranden van Europa

Ongerepte stranden, volle zon en een frisse zeewind… Ontspannen op je eigen strandhanddoek of op een ligbed met een boek in je ene hand en een cocktail in de andere. Sluit je ogen en luister naar de golven van de azuurblauwe zee. Het is net alsof je alleen op de wereld bent. Nog geen idee welk strand je wilt bezoeken? Geen probleem. Wij hebben de tien mooiste stranden van Europa op een rij gezet. Een strandvakantie in Europa kiezen was nog nooit zo gemakkelijk.

Lees meer

16 x de beste bestemmingen van 2019

Er is al een maand voorbij, maar 2019 is een heel nieuw jaar waarin we weer volop kunnen reizen. De redactie van National Geographic Traveler zocht uit wat de beste bestemmingen zijn om dit jaar naartoe te gaan.

Lees meer

8 griezelige Halloween-bestemmingen

Dwaal jij liever over verlaten begraafplaatsen dan dat je jezelf in een Halloween-kostuum hijst? Zoek je graag verlaten spooksteden op en smul je van verhalen over seriemoordenaars? Lees dan vooral verder, want Skyscanner maakte een lijstje met 8 spannende bestemmingen voor de ultieme Halloween-ervaring.

Lees meer

11 prachtige plaatsen in Europa

Reizen naar verre en exotische bestemmingen zit in de lift, waardoor Europa als reisbestemming steeds vaker over het hoofd wordt gezien. En dat is jammer, want ons continent kent nochtans heel wat prachtige en veelzijdige plekken die zeker een plaatsje op je bucketlist verdienen. Het lijstje is lang, maar wij maakten alvast een selectie van 11 prachtige plekken in Europa die je écht gezien moet hebben.

Lees meer

6 strandpareltjes aan de Middellandse zee

Met een kustlijn van ongeveer 46.000 kilometer is de Middellandse Zee een populaire bestemming voor heel wat strandgangers. Maar zonnekloppers die liever niet in de schaduw van hun buren liggen op de drukke stranden van Saint-Tropez of Monaco, zoeken beter andere oorden op.

Lees meer

Tips voor een zorgeloze vakantie

Als je vertrekt voor die welverdiende vakantie waar je zo lang naar hebt uitgekeken, vergeet dan vooral niet om je huis niet onbeschermd achter te laten. Een beetje extra waakzaamheid zal helpen om je woning en bezittingen veiliger achter te laten terwijl je weg bent.

Lees meer

6 tips om duurzaam te reizen

Fish and chips in de drukste winkelstraat van Rome? Of een lekkere verse spaghetti bolognese door la mamma bereid? Een verse pasta is niet alleen lekkerder, maar ook goedkoper én duurzamer! Je steunt er namelijk de lokale bevolking mee. Kies jij er bewust voor om duurzaam op reis te gaan?

Lees meer

7 redenen om Malta te bezoeken

Valletta is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Als dat geen reden is om een bezoekje aan Malta te overwegen!

Lees meer

Hoe overleef je een lange vlucht?

Zon, lekker eten en avontuur. De meest ultieme vakantiebestemming heeft het allemaal, maar ligt vaak niet om de hoek. Wij geven je daarom graag enkele tips om lange vluchten wat draaglijker te maken!

Lees meer

Tips om je bagage zeker niet te verliezen

Iedereen die wel eens het vliegtuig neemt, kent dat gevoel van opluchting wanneer je koffer eindelijk opduikt op de bagageband.

Lees meer

Top 10 winkelsteden

Ben jij een echte shopaholic? Dan kies je best voor een vakantie of citytrip naar een stad waar je heerlijk kan shoppen. Doe alvast inspiratie op bij onze top 10 van beste winkelsteden ter wereld.

Lees meer

5 redenen om naar Noorwegen te reizen

Nog geen wintervakantie gepland? Je hoeft niet altijd naar de zon te gaan, in het Noorden is het zeker zo prachtig! Wij geven je graag 5 redenen om naar Noorwegen te trekken.

Lees meer

10 dingen die je beter niet doet in het vliegtuig

De zomeruittocht is alvast begonnen! Ga jij met het vliegtuig op vakantie? Lees dan eerst even deze tips.

Lees meer

Top 10 bezienswaardigheden Griekenland

Griekenland heeft enorm veel te bieden: van indrukwekkende natuurpracht en een rijke geschiedenis tot pittoreske witte dorpjes op adembenemende locaties.

Lees meer

8 tips voor een lichte en compacte koffer

Krijg jij vaak je koffer niet dicht, of is deze vaak zwaarder dan toegelaten? Dan zijn deze tips een echte life-saver!

Lees meer

Reizen naar IJsland: praktische tips

Welke voorbereidingen moet je treffen voorafgaand aan je reis, waar moet je aan denken en wat mag je écht niet vergeten? De belangrijkste praktische informatie voor IJsland op een rij.

Lees meer

7 prachtige reisvideo's om bij weg te dromen.

Van deze video's krijgen wij alvast zin om onze koffers te pakken.

Lees meer

Ontdek onze verrassende citytrips dicht bij huis!

Op zoek naar een citytrip niet te ver van huis?

Lees meer

Mag ik mee? Mag ik mee? Mag ik mee?

Met je hond op hotel? Dat kan.

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x