phone +32/13 52 28 18

Reizen naar IJsland: praktische tips

Welke voorbereidingen moet je treffen voorafgaand aan je reis, waar moet je aan denken en wat mag je écht niet vergeten? De belangrijkste praktische informatie voor IJsland op een rij.

Welke voorbereidingen moet je treffen voorafgaand aan je reis, waar moet je aan denken en wat mag je écht niet vergeten? De belangrijkste praktische informatie voor IJsland op een rij.

IJsland

  • Populatie: 332.000
  • Continent: Europa
  • Hoofdstad: Reykjavik
  • Oppervlakte: 103.000 km²
  • Taal: IJslands
  • Valuta: IJslandse Kroon (ISK)

Reistijd en tijdverschil
Na een vlucht van ongeveer drie uur en een kwartier sta je vanaf Brussel in de hoofdstad Reykjavik. In de zomer is het er 2 uur vroeger dan in België, in de winter is dat maar 1 uur.

De beste tijd om naar IJsland te reizen
De winters in IJsland zijn vrij koud en ook in de zomers is het er niet erg warm. De zomer is wel de beste tijd om naar IJsland te gaan vanwege de lange dagen. De meeste mensen beschouwen de periode tussen eind juni en begin september als de meest aangename. In juni is het landschap op haar mooist, de meeste planten staan in bloei en het wordt bijna niet donker. In de winter is het er maar een paar uur per dag licht, maar kun je wel weer het noorderlicht spotten. 

Kledij
Het weer op IJsland is zeer grillig: de stralende hemel kan binnen een kwartier veranderen in een hevige regenbui. Maar ook een druilerige dag kan zo omslaan in een prachtige namiddag. Toch zijn hele dikke truien en zware spijkerbroeken niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de koude en wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur. Al dan niet vochtregulerend ondergoed met meerdere laagjes dunne kledingstukken (T-shirts, blouse, sweater), die u naar believen kunt aan- en uittrekken, zijn het handigst. Regenkleding dient écht waterdicht te zijn; een poncho en een paraplu zijn niet ideaal omdat het vaak waait. Vergeet de zwemkleding niet, want op IJsland zijn de vele zwembaden en enkele warme bronnen en beken het hele jaar door open voor het publiek en bovendien heerlijk warm.

(Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool. Voor dagwandelingen is een ruim dagrugzakje handig (voor regenkleding, lunchpakketje, fotocamera, e.d.).

Muggen
In de zomermaanden kan je in de directe omgeving van meren en bergen veel hinder ondervinden van muggen. Goede middelen ter bestrijding van muggen zijn te koop bij de apotheek en de drogisterij.

Internet en telefonie
Veel hotels en bars bieden wifi-verbindingen aan. In Reykjavik zijn er ook internetcafé’s.

Je kan bijna overal bellen in IJsland. In telefooncellen en openbare ruimtes maken ze gebruik van 2 soorten telefoons, je hebt ze voor munten en voor telefoonkaarten /creditkaarten. De meeste telefoonkaarten zijn op het postkantoor te krijgen. Zoals bijna overal is het bellen vanuit een hotel duurder dan vanuit een telefooncel. Mobiel bellen is ook mogelijk. De netwerken die er zijn bieden dekking in geheel IJsland, behalve als het weer heel erg slecht is. Politie, brandweer en de ambulance zijn onder nummer 112 bereikbaar.

Elektriciteit
De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons (bij oude gebouwen kan dat soms anders zijn).

Betaalwijze
In IJsland betaal je met de IJslandse kroon. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd en je komt er ook genoeg geldautomaten tegen. Toch kan het handig zijn om voorafgaand aan je reis bij je bank wat contant geld in de IJslandse valuta te bestellen. 

Het is ongebruikelijk in IJsland om een fooi te geven, met uitzondering van de gids of chauffeur na afloop van een reis of excursie.

Taal 
Het IJslands is oud-Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.

Visum
Voor een verblijf van negentig dagen of minder in IJsland heb je geen visum nodig. 

Eten en drinken
Koffie is de on-officiële nationale drank van IJsland. Overal waar je komt wordt koffie gedronken en het is dan ook gemakkelijk een gezellig plaatsje te vinden om heerlijk ontspannen een kop koffie te nuttigen.

Ook is zich in Ijsland een ware eetcultuur aan het ontwikkelen. Vooral vis en vlees wordt veel gegeten. Denk bijvoorbeeld aan hákarl (gerookte haai), harðfiskur (stokvis) en lamsvlees maar kip en rundvlees zijn ook overal te verkrijgen. Er zijn ook steeds meer vegetarische producten in de IJslandse winkels en restaurants te koop.

Alcohol is duur in IJsland. Je moet 21 jaar zijn om het te kunnen kopen. Dat kan alleen in horecagelegenheden en in staatswinkels. Met een slok op achter het stuur is al strafbaar bij een promillage van 0,05 promille.

Het koude kraanwater van IJsland behoort tot het beste drinkwater van de wereld. Het is helder bronwater dat zonder toevoeging van mineralen via het leidingstelsel wordt gedistribueerd. Het kan direct uit de kraan gedronken worden en is van betere kwaliteit dan het bronwater dat elders op aarde verkocht wordt.

Warm kraanwater is een heel ander verhaal. Dit is afkomstig uit geothermische warmwaterbronnen. Hoewel het gewoon schoon water is, is het grootste nadeel ervan dat het zich kenmerkt door een sterke zwavellucht. Een odeur waar gezonde mensen een afkeer van hebben. Gebruik van douchegel met citroengeur is het beste wapen tegen deze lucht en maakt het gebruik van het warme kraanwater draaglijk. Het zwavel zorgt overigens ook voor een aanslag op zilveren sieraden. Het is dus aan te raden deze af te doen voordat er contact is met warm kraamwater.

 

 

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x