phone +32/13 52 28 18

Tips om je bagage zeker niet te verliezen

Iedereen die wel eens het vliegtuig neemt, kent dat gevoel van opluchting wanneer je koffer eindelijk opduikt op de bagageband.

Iedereen die wel eens het vliegtuig neemt, kent dat gevoel van opluchting wel wanneer je koffer eindelijk opduikt op de bagageband. Al zou het niet de eerste keer zijn dat een koffer een andere reis maakt dan zijn eigenaar. En daar sta je dan op een verre bestemming, zonder propere kleren, zonder tandenborstel en zonder idee wanneer je koffer dan wel aankomt. Natuurlijk ligt het lot van je koffer niet alleen in jouw handen, maar toch kun je wel een aantal maatregelen treffen die de kans op verloren bagage flink verkleinen. Neem daarom deze tips in acht om het risico op bagageverlies te verminderen.

1. Neem een rechtstreekse vlucht

Wist je dat de meest voorkomende reden van bagageverlies een overstap is? Dat is ook niet verwonderlijk, want elke keer als je bagage wordt ingeladen op een vliegtuig bestaat de kans dat het naar een verkeerde bestemming gaat. Of je vorige vlucht kan vertraging hebben, waardoor er niet voldoende tijd is om je bagage over te laden. Een rechtstreekse vlucht zal de kans dat je je koffer verliest dan ook flink verkleinen. En als je een overstap toch niet kunt vermijden, zorg dan dat er voldoende tijd zit tussen je 2 vluchten. Haast en spoed is zelden goed, zeker niet voor je bagage.

2. Breng de bagagelabels zorgvuldig aan

Heb je geen zin om aan te schuiven in de lange rij aan de check-in balie? Dan kun je tegenwoordig vaak ook zelf inchecken aan automaten. Meestal gaat dat een stuk sneller, al mag je dan wel niet vergeten om extra aandacht te schenken aan je bagagelabels. Kijk na of ze correct geprint zijn en volg daarna nauwkeurig de instructies die erop staan. Zorg ervoor dat je ze correct aan je koffer bevestigt en let erop dat de barcode goed zichtbaar is.

3. Houd een oogje in het zeil aan de check-in

Natuurlijk is het luchthavenpersoneel getraind om je bagage aan een snel tempo in te checken, maar er kan altijd iets misgaan. Zeker wanneer er een lange rij staat aan te schuiven en ze dus extra gehaast zijn. Een verkeerd label uit de printer nemen is in dat geval snel gebeurd. Houd daarom een extra oogje in het zeil aan de check-in en controleer of de correcte bestemming op het label staat alvorens je koffer op de band verdwijnt.

4. Hang een eigen label aan je bagage

Er kan altijd iets mislopen met het bagagelabel van je vliegmaatschappij, dus zorg ervoor dat je zelf ook een aantal gegevens aan je koffer hebt hangen. Wanneer je koffer zoek raakt, is het altijd makkelijk als ze direct de naam, het telefoonnummer en het adres van de eigenaar voorhanden hebben. Al kan het ook zijn dat soms alle labels aan de buitenkant van je koffer verdwijnen. Daarom is het slim om ook binnenin je koffer een papier te steken met identificatiegegevens.

5. Zorg dat je koffer opvalt

Een neutrale koffer die lijkt op die van duizenden andere passagiers is natuurlijk moeilijk om terug te vinden. Daarom is het goed als je koffer opvalt. Koop eentje in een felle kleur of met een opvallend patroon, doe er een herkendbare elastiek rond, hang er een lintje aan, plak er duct tape op,... De creatieve mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien heb je zo ook minder kans dat een andere reiziger zich van koffer vergist en met die van jou wegwandelt.

6. Verwijder oude bagagelabels

Het zou niet de eerste keer zijn dat passagiers vergeten om hun oude bagagelabels van hun koffer te halen. Al vergroot je zo wel de kans dat je koffer terug op je vorige bestemming terecht komt of ergens verloren raakt. Je kan die miserie dan ook makkelijk vermijden door ervoor te zorgen dat er geen oude labels en stickers meer op je koffer hangen.

7. Gun jezelf (en het luchthavenpersoneel) voldoende tijd

Zorg dat je op tijd op de luchthaven arriveert, zodat het luchthavenpersoneel voldoende tijd heeft om je in te checken. Wanneer je last minute aan de incheckbalie verschijnt, moet alles namelijk een stuk sneller gebeuren en worden er ook sneller fouten gemaakt. Je koffer moet immers een hele procedure doorlopen, van verwerking in het systeem tot ingeladen worden in de kofferruimte van het juiste vliegtuig. En dat kost tijd. Hoe sneller je dus incheckt, hoe beter.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x