phone +32/13 52 28 18

Tips voor een zorgeloze vakantie

Als je vertrekt voor die welverdiende vakantie waar je zo lang naar hebt uitgekeken, vergeet dan vooral niet om je huis niet onbeschermd achter te laten. Een beetje extra waakzaamheid zal helpen om je woning en bezittingen veiliger achter te laten terwijl je weg bent.

Als je vertrekt voor die welverdiende vakantie waar je zo lang naar hebt uitgekeken, vergeet dan vooral niet om je huis niet onbeschermd achter te laten. Een beetje extra waakzaamheid zal helpen om je woning en bezittingen veiliger achter te laten terwijl je weg bent. 

1. Huur een babysit voor je huisdieren

De beste manier om je huis veilig achter te laten wanneer je weg bent, is om te weten dat er nog altijd iemand aanwezig is die je vertrouwt. Als je iemand hebt die tijdelijk je huis bewoont, de plantjes water geeft en op de huisdieren let, is dit de beste oplossing! Als dit echter niet het geval is, zijn er diensten waar je naar kan bellen die deze service aanbieden. Dit is misschien een prijzige optie, maar wel de meest betrouwbare.

2. Schakel alle elektronische toestellen uit

Niet alleen bespaart het energie en geld als je je computer, televisie en andere toestellen uittrekt. Het zorgt er ook voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over het laten aan staan van deze toestellen. Vergeet ook vooral niet de garagedeur af te zetten zodat dieven niet naar binnen kunnen met een universele afstandsbediening. Ook als je je auto parkeert aan de luchthaven, is het belangrijk dat je GPS er niet in blijft liggen. Dit geeft namelijk de dieven een rechtstreekse map naar jullie huis.

3. Zet niet alles online

Het is belangrijk dat je niet alles post over je vakantie op de sociale netwerken. Maak het inbrekers niet gemakkelijk door overal te verspreiden van wanneer tot wanneer je weg bent. Wees ook zeker dat je familie en vrienden hier discreet over zijn. Het is niet dat je niemand kan vertrouwen, maar hoe minder personen hiervan weten, hoe veiliger jouw huis is.

4. Sluit alles af

Dit lijkt voor de hand te liggen, maar het is soms ook gemakkelijk vergeten. Als je telkens je raam open zet om de kat makkelijk binnen of buiten te laten, de keukendeur nooit dicht doet, .... Dan is dit het moment om hier verandering in te brengen. Je huis vergrendelen maakt het minder verleidelijk voor inbrekers om te proberen inbreken.

5. Maai het gras kort

Als je normaal elke week het gras kort af rijdt en het er nu tijdens je vakantie dus veel te lang uitziet, dan is dit een duidelijk teken dat je er niet bent. Als je dus voor een lange tijd op vakantie gaat, huur dan iemand in die dit voor jou doet. Zo is het ook fijn om terug thuis te komen met een propere tuin.

6. Laat je huis er levendig uitzien

Een huis dat bezet is, toont leven. Lichten gaan aan en uit, auto’s komen en gaan, maar als jij weg bent stopt dit alles ook. Investeer in timers die elke avond de lichten aandoen voor een bepaalde tijd of vraag aan een buur om elke dag het afval buiten te zetten. Zo geef je de indruk dat je thuis bent.

7. Laat je post tijdelijk stopzetten

Als je voor meerdere dagen/weken weg gaat, is het beter om even naar je postkantoor te bellen om te vragen of ze de levering van je post kunnen stopzetten tot je weer terug bent van vakantie. De post kan dit doen voor een periode van 3 tot 30 dagen. In bepaalde regio’s kan je dit zelfs online aanvragen. Deze service is gratis en door de lege brievenbus laat je dieven denken dat er iemand thuis!

8. Doe een beroep op je buren

Zelfs al stop je de levering van de post en kranten, toch kan het zijn dat mensen merken dat je huis tijdelijk onbewoond is. Omdat je niet alles kan controleren, is het beter om iemand in de buurt te vragen om je huis regelmatig te controleren op inbraak. Of het nu een buur of een familielid is, maakt niet echt uit. Zolang ze elke dag of om de paar dagen maar eens een kijkje gaan nemen.

9. Zet al je waardevolle spullen achter slot en grendel

Zorg ervoor dat juwelen, belangrijke documenten en alle andere waardevolle spullen ergens goed verborgen zijn of achter slot en grendel zitten. Het is nooit leuk om slachtoffer te zijn van een inbraak, maar als dit toch gebeurt, ben je tenminste zeker dat deze waardevolle spullen veilig zijn. 

10. Alarmcentrale en politie op de hoogte

Wie een alarmsysteem heeft, doet er goed aan om de alarmcentrale te waarschuwen over zijn vakantie. Laat weten dat je er een tijdje niet bent. En vergeet ook niet om alle raam- en deuralarmen aan te zetten wanneer je vertrekt. Je kan ook de lokale politie informeren over je vakantie. Doe dat ruim op tijd, dan houden zij mee een oogje in het zeil.


Bron: Take-a-trip


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x