Wat je moet weten voordat je de reis naar het Noorderlicht maakt

Wat is het Noorderlicht?

De Aurora Borealis, ook wel Noorderlicht genoemd, is een uniek lichtverschijnsel dat rond de Noordpool in het donker kan worden waargenomen. Het zien ervan is een onvergetelijke ervaring. De Aurora verschijnt vaak aan de hemel en is een boog die zich uitstrek van oost naar west. Het Noorderlicht is herkenbaar aan zijn lichte gloed met soms bewegende bogen en is in bijna alle kleuren te zien aan de hemel.

In welk seizoen komt het Noorderlicht tevoorschijn?

Vanaf half augustus begint het in de avonden weer eerder donker te worden rond de poolcirkel. Dit wordt de zogenaamde Ruska periode genoemd. Vanaf die tijd is het tot ongeveer half april op de hoogte van de poolcirkel mogelijk om het Noorderlicht waar te nemen. Tussen half april en half augustus wordt het ‘s nachts niet of onvoldoende donker om het Noorderlicht te kunnen zien. Hoe dichter bij de Noordpool, hoe sneller de dagen weer langer worden bij het begin van de lente.

Waar is de kans het grootst om het Noorderlicht te spotten?

Kakslauttanenn, Finland (Fins Lapland)

Het besneeuwde landschap van Lapland is de perfecte plek voor het zien van het Noorderlicht. De beste reistijd is tussen september en maart, dan kun je in de lucht van het hoge noorden bijna 1 op de 2 nachten het Noorderlicht zien.

Hoe je hier komt? Neem een vlucht naar Rovaniemi, de belangrijkste stad in Lapland.

Tromsø, Noorwegen

Deze stad ligt in het noorden van het land, tussen fjorden, bergen en meren. Het gezellige stadje is dé plaats om de Aurora boréalis waar te nemen. Vertrek richting het noorden tussen eind september en eind maart en zie met eigen ogen dit bijzondere lichtspel aan de kleurrijke hemel.

Yellowknife, Canada

In Yellowknife heb je extra veel kans om het Noorderlicht te zien omdat het precies op de Auroracirkel ligt. Hier bevind zich ook een van het grootste meer van de wereld, nameljik het meer van Esclaves. Het is dan ook heel indrukwekkend om het Noorderlicht te zien schitteren in dit grote meer.

Reykjavik, Ijsland

Dankzij het klimaat op het eiland is het Noorderlicht op IJsland maar liefst acht maanden per jaar te zien. Van half augustus tot half april.

Wat kan je nog meer doen tijdens je reis naar het Noorderlicht?

Husky safari
Één van de gaafste dingen om te doen is de husky safari. De husky’s hebben een heel groot uithoudingsvermogen en werden daarom vroeger al ingezet om sledes voort te trekken. De husky’s kunnen dagelijks zeker wel 50 kilometer afleggen. De honden vinden dit zichtbaar leuk, ze zijn enthousiast en kwispelen de hele tijd met hun staart!

IJsvissen
Dit is dé activiteit voor Finnen in het weekend. Zie je jezelf al staan? Bij een bevroren meer met een stuk aas en een handboor. Nadat je zelf een gat in het ijs hebt geboord kan het vissen van start gaan. Als er tijdens het ijsvissen een mooie vangst uit het water gehengeld wordt, is de volgende stap deze op een kampvuur heerlijk vers op bakken.

Glazen iglo
Overnachten in een hotel van ontelbaar sterren? Verblijf in een glazen iglo en geniet dankzij het glazen dak de hele nacht van het verbluffende uitzicht over de sterrenhemel. Daarnaast heb je vanuit je bed dé kans om het Noorderlicht aan de hemel te zien sprankelen. Dit is dan ook zeker de moeite waard om te doen als je geen zin hebt om elke avond buiten te zitten wachten op het Noorderlicht.

Extra tips voor jouw reis naar het Noorderlicht

  • Als het volle maan is, is het niet helemaal donker aan de hemel. Dit is wel nodig als je het Noorderlicht goed wilt zien aan de hemel. Het plannen van een reis naar het Noorderlicht is dan ook een minder goed idee als het volle maan is.
  • Een ander weetje wat handig is om te weten, is dat het niet koud hoeft te zijn om het Noorderlicht te zien. Dit wordt gedacht omdat het tijdens heldere winternacht meestal heel koud is en er in het uiterste noorden ook vaak veel sneeuw ligt.
  • Blijf lang op: wanneer je op een van de bovenstaande bijzondere plekken bent, dan is het wel zaak om lang op te blijven. De grootste kans om het zien is tussen 18.00 uur en 01.00 uur, maar hoe later hoe beter. Na 22.00 wordt de kans het grootst.
  • In Lapland zegt men dat als je vijf dagen verblijft, dat je dan op een van die dagen het Noorderlicht zult zien. Je moet het Noorderlicht dus een paar dagen de tijd geven om zich tevoorschijn te laten komen. Het is daarom slim om een reis van minimaal een dag of vijf te boeken.
  • Een extra batterij meenemen voor je fototoestel is een goed idee. Door de eventuele kou gaan je batterijen sneller leeg. Neem dus zeker een extra opgeladen batterij mee of hou je telefoon dicht tegen je lichaam tot je deze nodig hebt.


Wat je moet weten voordat je de reis naar het Noorderlicht maakt

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x